Αγιουρβέδα

Τι είναι η Αγιουρβέδα ;

Η Αγιουρβέδα (Ayurveda) έχει τις ρίζες της στην Ινδία και είναι ένα από τα αρχαιότερα ολιστικά συστήματα θεραπείας του σώματος και του πνεύματος. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, η σωματική υγεία και ευεξία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πνευματική και μαζί καθορίζουν τη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Η υγεία σύμφωνα με την Αγιουρβέδα “ είναι μια κατάσταση ισορροπίας μεταξύ σώματος και πνεύματος. Είναι κατάσταση ισορροπίας ανάμεσα στη φυσική ανατομική, βιολογική, σωματική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία”. Στόχος της Αγιουρβέδα είναι η διατήρηση μιας ολικής ευεξίας εστιάζοντας στην εξυγίανση όλων των διαστάσεων της ύπαρξης. Χρησιμοποιεί ως μέσο της τη διατροφή, βότανα και αιθέρια έλαια, μασάζ και τεχνικές αναπνοής.

Σύμφωνα με την αγιουρβεδική φιλοσοφία, ο κόσμος αποτελείται από 5 στοιχεία: Αιθέρα, Αέρα, Φωτιά, Γη, Νερό. 

Η αγιουρβέδα τα οργανώνει σε τρεις τύπους ενέργειας που διέπουν τον καθένα και ό,τι υπάρχει στον κόσμο. Αυτοί οι τρεις τύποι είναι τα 3 Doshas. Τα Dosha (ντόσα) είναι συνδυασμοί ενεργειών που κυβερνούν και διαμορφώνουν το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου από τη γέννησή του. Σε ισορροπία, επιφέρουν ευεξία, σε ανισορροπία μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και πνευματικές δυσκολίες.

Τα 3 Doshas της Αγιουρβέδα

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα ποσοστό από το κάθε Dosha. Αυτό που υπερέχει είναι και αυτό που θα καθορίσει περισσότερο το σωματότυπο και την ιδιοσυγκρασία του.

Vata (βάτα) –Αέρινος τύπος: αποτελείται από Αέρα και Αιθέρα. Σχετίζεται με την κίνηση και την αναπνοή. Σε ισορροπία προσφέρει ευελιξία και δημιουργικότητα, ενώ σε ανισορροπία δημιουργεί φόβο και άγχος. Το άτομο Vatta είναι ευλύγιστο και άερινο, με ελαφρύ συνήθως σώμα, λεπτό σκελετό και χαμηλή μυϊκή μάζα.Tα μάτια του είναι συνήθως μικρά. Έχει μεγάλη φαντασία, μαθαίνει εύκολα, αλλά ξεχνά γρήγορα. Έχει ξηρή επιδερμίδα και μαλλιά. Συχνά εμφανίζει κρύα άκρα και μπορεί να είναι υπερκινητικό. Προτιμά τις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Pitta (πίτα) –Πύρινος τύπος: αποτελείται από Φωτιά και Νερό. Κυβερνά το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, την απορρόφηση και τη θρέψη. Σχετίζεται με την αλλαγή. Όταν είναι ισορροπημένο προσδίδει στο άτομο ευφυΐα και κατανόηση, ενώ σε ανισορροπία ξυπνάει το θυμό, το μίσος, τη ζήλεια και προκαλεί φλεγμονώδεις διαταραχές. Tο άτομο Pitta είναι ηγετικό, φλογερό με τάση στην τελειομανία. Έχει διαπεραστικό βλέμμα και αιχμηρό λόγο. Εμφανίζει αναπτυγμένη μυϊκή μάζα και φυσιολογικό ύψος. Μπορεί να έχει φακίδες και κόκκινα μαλλιά. Υδρώνει και ζεσταίνεται εύκολα. Η μνήμη του είανι ισχυρή και μαθαίνει γρήγορα. Μπορεί να εμφανίζει φλεγμονές, ερυθήματα και πρόωρη γήρανση των μαλλιών.

Kapha (κάφα) – Υδάτινος τύπος: συνδυάζει τη Γη με το Νερό. Σχετίζεται με τη σταθερότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρέχει την απαιτούμενη υγρασία στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Σε ισορροπία εκφράζεται ως αγάπη, συγχώρεση, ηρεμία. Σε ανισορροπία, οδηγεί στην απληστία, την προσκόλληση, στην κτητικότητα και σε συμφορητικές διαταραχές. Ο τύπος Kapha είναι στοργικός και ήρεμος. Τείνει να παίρνει εύκολα βάρος και να έχει λιπαρό δέρμα. Έχει συνήθως μεγάλα ελκυστικά μάτια και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μαθαίνει δύσκολα και αργά αλλά δεν ξεχνάει ποτέ.

Αιθέρια έλαια και βότανα για εξισορρόπηση των Dosha

Vata

Οι άνθρωποι Vata συχνά υποφέρουν από ξηρότητα, ψυχρά άκρα και σώμα, αϋπνία και άγχος. Για την αποκατ΄σταση της ισορροπίας πρέπει να χρησιμοποιύνται έλαια καταπραϋντικά, γλυκά και θερμά. Τζίντερ, καμφορά, σησαμέλαιο, βανίλια, λεβάντα, λάδι αβοκάντο.

Pitta

Οι Pitta υποφέρουν από φλεγμονές, από την έντονη θερμότητα και από θυμό. Χαρακτηριστικά βότανα που προκαλούν την αίσθηση δροσιάς και ηρεμίας είναι η μέντα, η μενθόλη, το λεμονόχορτο, ο ευκάλυπτος.

Kapha

Άτομα με τον τύπο Kapha χαρακτηρίζονται από αργές κινήσεις. Είναι επιρρεπή σε κρυολογήματα και αναπνευστικές ασθένειες, στασιμότητα της λέμφου, συσσώρευση βλέννας και άλλων σωματικών υγρών και καθυστερημένες μεταβολικές διεργασίες. Ως εκ τούτου τα σωστά έλαια για αυτούς είναι θερμαντικά και διεγερτικά έλαια όπως βασιλικός, κέδρο, μύρο, φασκόμηλο, γλυκάνισος, δάφνη, τζίντζερ, κανέλα.

Ολιστική προσέγγιση

Η εφαρμογή της Αγιουρβέδας με τη χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων και βοτάνων στο σπίτι και στο μασάζ σας, είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε την επίδρασή τους στο σώμα σας και στη δική σας ιδιοσυγκρασία μέσω της χαλάρωσης και της δεκτικότητας. Αναγνωρίζοντας τις προσωπικές προτιμήσεις σας σε μυρωδιές και αισθήσεις, θα αρχίσετε να αποκτάτε καλύτερη επίγνωση και για τις πιο βαθιές ανάγκες του σώματος και του πνεύματος σας. Ας μην ξεχνάμε. Η όσφρηση μας ενώνει με τη φύση σύμφωνα με το Γερμανό Ψυχίατρο, Daseineanalyste  Hubertus Tellenbach. Η όσφρηση είναι αυτή που μας συνδέει με το ένστικτο, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις μας.

 

 

 

 

 

 

Πηγές:

Textbook of Ayurveda, Fundamental Principles of Ayurveda, Volume One, by Vasant D. Lad, M.A.Sc.

A HANDBOOK OF AYURVEDIC MEDICINE by DR BISHNU CHOUDHURY

BALANCING THE DOSHAS WITH AROMATHERAPY

Η δύναμη της όσφρησης

Up
d
Καλώς ήρθατε στο Vivant

Στο κέντρο αισθητικής Vivant, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες παραδοσιακές και πολυτελείς θεραπείες προσώπου και σώματος που θα σας χαρίσουν χαλάρωση, ευεξία και ζωντάνια εκ των έσω, με μια ολιστική προσέγγιση και σεβασμό απέναντι στο ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες σας. Για τη φροντίδα και την περιποίησή σας χρησιμοποιούμε τα πιο φυσικά και εκλεκτά υλικά ανά τον κόσμο.

Monday to Friday 10:00-22:00 hrs
Saturday 10:00-22:00 hrs
Sunday 10:00-22.00 hrs