Γιόγκα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

d

Τι είναι η γιόγκα και πώς λειτουργεί;

Η γιόγκα προερχόμενη από τη σανσκριτική λέξη «yuji», που σημαίνει ζυγό ή ένωση. Η γιόγκα είναι μια αρχαία πολύπλοκη πρακτική που φέρνει σε επαφή το μυαλό και το σώμα και έχει τρομερά οφέλη για την υγεία μας. Έχει τις ρίζες της στην ινδική φιλοσοφία. Με βάση τις αρχαιότερες αναφορές απ’ την αρχαία Ινδία οι γιόγκι θεωρούνταν μυθικά πρόσωπα με δυνάμεις που μπορούσαν να υπερβούν τον φυσικό κόσμο.

Ξεκίνησε ως πνευματική πρακτική αλλά έχει γίνει δημοφιλής ως τρόπος προώθησης της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Μέσω της γιόγκα ο ασκούμενος επιχειρεί να κάνει την ενδοσκόπησή του και να επιφέρει αρμονία στις τρεις διαφορετικές υποστάσεις του, τη σωματική, διανοητική-συναισθηματική και την πνευματική.

Αν και η κλασική γιόγκα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, η γιόγκα δίνει έμφαση στις σωματικές στάσεις (asanas) , στις τεχνικές αναπνοής (pranayama) και στον διαλογισμό (dyana). 

Tα 5 κυριότερα είδη της γιόγκα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ γιόγκα, που κυμαίνονται από ήπιες πρακτικές έως σωματικά απαιτητικές.

 

Hatha yoga – Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα είδη yoga· εξ ορισμού, hatha (ha = ήλιος, tha = σελήνη), η οποία ορίζεται ως η γιόγκα που ενώνει τα ζεύγη των αντιθέτων.Σημαίνει κάθε σωματική εξάσκηση της yoga, οπότε κατά κάποιο τρόπο αναφέρεται σε κάθε είδος yoga που υπάρχει.

Kundalini yoga – Αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση της γιόγκα, η εξάσκηση της οποίας συγκεντρώνεται στην αφύπνιση της ενέργειας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Ashtanga yoga (power yoga) – Αυτό το είδος γιόγκα είναι σωματικά απαιτητικό, καθώς εμπλέκει τις συγχρονισμένες αναπνοές με σταδιακά δυσκολότερες και συνεχόμενες θέσεις.

Prenatal yoga (για εγκύους) – Είναι σχεδιασμένη για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, ακόμα και για τις γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει και προσπαθούν να επαναφέρουν το σώμα τους στην πρότερη φυσική κατάσταση.

Aerial yoga – Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, κάθεστε πάνω σε μια απαλή, υφασμάτινη αιώρα, η οποία κατασκευάζεται από ειδικό ύφασμα υψηλής πυκνότητας και γι’ αυτό έχει και μεγάλη αντοχή, καταφέρνοντας να κρατήσει όλο μας το βάρος.Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία;

Έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί να:

  • Βοηθήσει στη βελτίωση της γενικής ευεξίας ανακουφίζοντας το άγχος, υποστηρίζοντας καλές συνήθειες υγείας και βελτιώνοντας την ψυχική/συναισθηματική υγεία, τον ύπνο και την ισορροπία.
  • Ανακουφίσει από τον πόνο στη μέση, τον αυχενικό πόνο,τους πονοκεφάλους,την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Βοηθήσει άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα να χάσουν βάρος.
  • Βοηθήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.
  • Βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης που σχετίζονται με δύσκολες καταστάσεις της ζωής.
  • Ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Βοηθήσει τα άτομα με χρόνιες παθήσεις να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
  • Βοηθήσει  στην ισορροπία του σώματος, αυξάνοντας τη δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή των μυών μέσω μιας σειράς στάσεων.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, οι πατέρες της επιστήμης και της ιατρικής έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί».Η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει ισχυρή θεραπεία αλλά και στρατηγική πρόληψης που θα αναβαθμίσει όλη την πρακτική σας, αλλά και την διάθεσή σας για μία βελτιωμένη ποιότητα ζωής, σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης.

Δοκιμάστε την και κατακτήστε την, είναι στο χέρι σας!

ΠΗΓΕΣ

https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know#

Paturel Amy. Yoga Poses for Your 50s, 60s and 70s — and Beyond. AARP The Magazine. 2016

Up
d
Καλώς ήρθατε στο Vivant

Στο κέντρο αισθητικής Vivant, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες παραδοσιακές και πολυτελείς θεραπείες προσώπου και σώματος που θα σας χαρίσουν χαλάρωση, ευεξία και ζωντάνια εκ των έσω, με μια ολιστική προσέγγιση και σεβασμό απέναντι στο ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες σας. Για τη φροντίδα και την περιποίησή σας χρησιμοποιούμε τα πιο φυσικά και εκλεκτά υλικά ανά τον κόσμο.

Monday to Friday 10:00-22:00 hrs
Saturday 10:00-22:00 hrs
Sunday 10:00-22.00 hrs