Μεταβολική υγεία

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός του όρου μεταβολική υγεία.Ένα μεγάλο μέρος της μεταβολικής σας υγείας εξαρτάται από τον υγιή μεταβολισμό, ο οποίος σας διασφαλίζει, ότι το σώμα σας επεξεργάζεται την τροφή χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου, τη χοληστερόλη, την ινσουλίνη και τις φλεγμονές. Με πιο απλά λόγια, είναι ένα μέτρο για το πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στο φαγητό βραχυπρόθεσμα.

Ένας συνδυασμός παραγόντων συνθέτει την ατομική σας μεταβολική υγεία. Μερικοί από αυτούς είναι : η γενετική, η ηλικιακή ομάδα, το φύλο, οι διατροφικές συνήθειες, η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, το άγχος και η ψυχική υγεία.

 

Τι συμβαίνει όταν η μεταβολική υγεία είναι κακή;

Οι μεταβολικές διαταραχές είναι ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή ένζυμα. Επιπλέον,η λειτουργία του κυττάρου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες βιοχημικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν τη σύνθεση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων επηρεάζεται επίσης από τις μεταβολικές διαταραχές.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων στο σώμα σας,  όπως:

  • Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, άλλα συμπτώματα διαβήτη ή οριακός διαβήτης.
  • Υψηλή πίεση του αίματος.
  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης.
  • Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
  • Αυξημένο σπλαχνικό λίπος. 

 

Πώς μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία;

Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο.

Δεν είναι όμως μόνο το φαγητό που επηρεάζει τη μεταβολική σας υγεία. Τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών, που ζουν στο έντερό σας και αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου σας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. 

Ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό για την πέψη και τη γενική υγεία σας. Ταΐστε τα μικρόβια του εντέρου σας με άφθονες φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως παραδοσιακό γιαούρτι και κεφίρ.Ο ύπνος και η άσκηση επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία

Εκτός από τις διατροφικές σας επιλογές, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε τη μεταβολική σας υγεία. Το πόσο  καλά κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στο φαγητό. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες το βράδυ.

Επιπλέον, η άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. 

Ο καλός ποιοτικός ύπνος και η διατήρηση της δραστηριότητας είναι υπέροχοι τρόποι για να φροντίσετε τη μεταβολική σας υγεία.

 

Αντιμετωπίστε το άγχος και την ψυχική υγεία

Η έρευνα έχει βρει σχέσεις μεταξύ της μεταβολικής υγείας, του στρες και των συνθηκών ψυχικής υγείας.

Στο μεταβολικού στρες η αδυναμία καύσης λίπους, αναγκάζει το σώμα να στραφεί στις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Ενώ η κορτιζόλη αρχίζει να μειώνεται, η ινσουλίνη και η αδρεναλίνη παραμένουν αυξημένες.

Η φροντίδα της μεταβολικής σας υγείας είναι σημαντική για τη γενική σας υγεία. Δεν υπάρχει μια κοινή λύση για τη βελτίωση της μεταβολικής σας υγείας, καθώς η μεταβολική υγεία του καθενός είναι μοναδική. Όλοι ξέρουμε τι είναι σωστό για εμάς. Ας πράξουμε τα καλύτερα για το σώμα μας και αυτό θα μας το ανταποδώσει με τον καλύτερο τρόπο. Χαρίζοντάς μας υγεία και ευεξία.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ

<< Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν >>

Ιπποκράτης

 

ΠΗΓΕΣ

https://joinzoe.com/learn/what-is-metabolic-health

https://diabetes.org/healthy-living/fitness

https://www.nature.com/articles/s41579-020-0433-9

Up
d
Καλώς ήρθατε στο Vivant

Στο κέντρο αισθητικής Vivant, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες παραδοσιακές και πολυτελείς θεραπείες προσώπου και σώματος που θα σας χαρίσουν χαλάρωση, ευεξία και ζωντάνια εκ των έσω, με μια ολιστική προσέγγιση και σεβασμό απέναντι στο ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες σας. Για τη φροντίδα και την περιποίησή σας χρησιμοποιούμε τα πιο φυσικά και εκλεκτά υλικά ανά τον κόσμο.

Monday to Friday 10:00-22:00 hrs
Saturday 10:00-22:00 hrs
Sunday 10:00-22.00 hrs