Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν ανακάλυψε την εικόνα του στο καθρέφτισμα των νερών μιας πηγής. Η γοητεία που άσκησε πάνω του η αντανάκλαση του ειδώλου του, του δημιούργησε το ανικανοποίητο πάθος του για τον ίδιο του τον εαυτό που τον οδήγησε στο θάνατο.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας στην οποία οι άνθρωποι έχουν αδικαιολόγητα υψηλή αίσθηση της σημασίας τους. Χρειάζονται και αναζητούν υπερβολική προσοχή και θέλουν οι άνθρωποι να τους θαυμάζουν. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να κατανοούν ή να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων. Όμως πίσω από αυτή τη μάσκα της ακραίας αυτοπεποίθησης, δεν είναι σίγουροι για την αυτοεκτίμησή τους και αναστατώνονται εύκολα από την παραμικρή κριτική.

Μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως οι σχέσεις, η εργασία, το σχολείο ή οικονομικά θέματα. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι γενικά δυστυχισμένα και απογοητευμένα όταν δεν τους δίνονται οι ιδιαίτερες χάρες ή ο θαυμασμός που πιστεύουν ότι τους αξίζουν. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου

Οι ναρκισσιστές διακρίνονται κυρίως από έξι βασικά χαρακτηριστικά:

1.Υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, η οποία πρέπει να επιβεβαιώνεται συνεχώς (μεγαλομανία): Ο ναρκισσισμός προέρχεται από μια διαταραγμένη αυτοεκτίμηση. Για αυτό και οι ναρκισσιστές χρειάζονται συνεχώς αναγνώριση και θαυμασμό. Μπορούν να νιώσουν ευτυχείς μόνο όταν βρίσκονται στο προσκήνιο.

2.Ισχυρή επιθυμία για κυριαρχία πάνω στους άλλους που τους θεωρούν κατώτερους.

3.Έλλειψη βούλησης να ενσωματώσουν τα συναισθήματα και τις αποφάσεις των άλλων στις δικές τους αποφάσεις και πλάνα.

4.Διακρίνονται από μία σχετική ανησυχία και ανυπομονησία.

5.Δεν υποβάλουν τον εαυτό του σε κριτική: Την κριτική την εκλαμβάνουν ως απειλή και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να την αποδεχτούν.

6.Η έλλειψη ενσυναίσθησης: Δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συνανθρώπων τους.

7.Οι εγωιστικές αποφάσεις βάζοντας τον εαυτό τους και τους άλλους σε κίνδυνο.

<<Κανείς δεν είναι τόσο άδειος όσο αυτοί που είναι γεμάτοι από τον εαυτό τους>>

Benjamin Whichcote, 1609-1683, Άγγλος κληρικός & διανοούμενος

Αίτια ναρκισσισμού

Ηθική μείωση, κακοποίηση στην παιδική (ή και εφηβική) ηλικία.

Έλλειψη αγάπης από τους γύρω ανθρώπους και κυρίως από γονείς.

Γενετικοί παράγοντες

Συναίσθημα ανεπάρκειας

Τα παραπάνω δημιουργούν αρχικά έναν αδύναμο χαρακτήρα ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως θύμα. Το αίτιο του ναρκισσισμού αποτελεί ψυχολογικό τραύμα, γι’ αυτό και επιδιώκει να γίνει ‘κάποιος’ εκδικούμενος γι’ αυτά που του συνέβησαν στη ζωή του. 

Θεραπεία

Δύσκολα οι νάρκισσοι αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές αρνούνται την πάθηση.  Η θεραπεία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας επικεντρώνεται στην ψυχοθεραπεία.

 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να  βοηθήσει: 

-Στο να μάθει να σχετίζεται καλύτερα με τους άλλους, 

-Να κατανοεί τις αιτίες των συναισθημάτων του και τι τον  ωθεί να ανταγωνίζεται, να μην εμπιστεύεται τους άλλους και να τους αντιπαθεί. 

Συνεπώς η ψυχολογία ενός νάρκισσου είναι αρκετά πολύπλοκη και τίθεται ένα μεγάλο θέμα  ανάμεσα στο είναι και φαίνεσθαι

Πηγές :

https://www.polyiatreiomedica.gr/

www-mayoclinic-org.translate.goog/diseases-conditions/narcissisti

httpl.wikipedia.org/s://e

 Otto Kernberg: Aggressivity, Narcissism, and Self-Destructiveness in the Psychoterapeutic Relationship: New Developments in the Psychopathology and Psychotherapy of Severe Personality Disorders, Yale University Press (July 10, 2004)

Up
d
Καλώς ήρθατε στο Vivant

Στο κέντρο αισθητικής Vivant, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες παραδοσιακές και πολυτελείς θεραπείες προσώπου και σώματος που θα σας χαρίσουν χαλάρωση, ευεξία και ζωντάνια εκ των έσω, με μια ολιστική προσέγγιση και σεβασμό απέναντι στο ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες σας. Για τη φροντίδα και την περιποίησή σας χρησιμοποιούμε τα πιο φυσικά και εκλεκτά υλικά ανά τον κόσμο.

Monday to Friday 10:00-22:00 hrs
Saturday 10:00-22:00 hrs
Sunday 10:00-22.00 hrs