Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες είναι να ακολουθείτε μια ευρείας ποικιλίας διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά.
Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής είναι διαφορετικές οι βιταμίνες που πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή μας.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε ποιες βιταμίνες πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάθε ηλικία και με ποιες τροφές θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.
Παιδικά και εφηβικά χρόνια
Αυτά είναι τα χρόνια για να εστιάσετε στην πρόσληψη αρκετής βιταμίνης D και ασβεστίου. Χρειάζεστε ασβέστιο για την ανάπτυξη των οστών και των μυών, αλλά δεν απορροφάται το ίδιο καλά χωρίς τη βιταμίνη D. Αυτά είναι τα χρόνια οικοδόμησης οστών για αγόρια και κορίτσια.Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να λαμβάνουν 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D και 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα.
Στα 20 και στα 30 έτη
Εξακολουθεί να είναι αναγκαίο το ασβέστιο με τη βιταμίνη D.Στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ιδιαίτερη αξία έχει επίσης η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων στην πνευματική εγρήγορση, την καλή νευρολογική λειτουργία και τη μνήμη. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, τα διάφορα τυριά, το γάλα, ο σολομός, ο τόνος και τα στρείδια.
Στα 30 και στα 40 έτη
Για πολλές γυναίκες, “αυτά τείνουν να είναι τα χρόνια της τεκνοποίησης”. Εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, αρχίστε να παίρνετε μια προγεννητική βιταμίνη με φολικό οξύ και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Και μην ξεχνάτε το ασβέστιο και τη βιταμίνη D! Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και οι βιταμίνες Β βοηθούν στην υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Η λήψη αυτών των βιταμινών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο αυτισμού του μωρού σας. Σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος δίνουν τροφές όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το αυγό και τα φιστίκια.
Στα 40 και στα 50 έτη
Η βιταμίνη D γίνεται ακόμα πιο σημαντική στα σαράντα σας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες (από καρκίνο και αυτοάνοσες παθήσεις έως διαβήτη και παχυσαρκία) και οι κίνδυνοι για πολλές από αυτές τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση απ’ ό,τι οι άνδρες και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα καθότι μπαίνουν στην εμμηνόπαυση
Στα 50 και στα 60 έτη
Οι ανάγκες σας σε ασβέστιο είναι 1.200 mg/ημέρα κατά τη διάρκεια της πέμπτης δεκαετίας και η βιταμίνη D εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σώμα σας. “Τώρα, αντί να χτίζεις οστά, διατηρείς όσα οστά έχεις”. Εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια.
Στα 70 έτη και 80 έτη
Εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12 θεωρείται απαραίτητη.
Καθώς επίσης και τα ωμέγα-3 και φροντίστε να τα λαμβάνετε.
90 και πάνω
Όλα βαίνουν καλώς. Απολαύστε τη ζωή και τις ομορφιές της. Ζήστε την κάθε μέρα σας αξίζει.
Πηγές
https://www.onmed.gr/ygeia/story/367124/oi-vitamines-poy-xreiazeste-se-kathe-ilikia-poy-tha-tis-vreite
https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ti-vitamines-chreiazeste-analoga-me-tin-ilikia-sas-diatrofi-kai-sympliromata-ola-osa-prepei-na-thymaste/151418/