Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ή το EQ;

 

Η συναισθηματική νοημοσύνη ή EQ είναι η ικανότητα κατανόησης, χρήσης και διαχείρισης των συναισθημάτων σας με θετικούς τρόπους για την ανακούφιση από το άγχος, την αποτελεσματική επικοινωνία, την ενσυναίσθηση με τους άλλους, την υπέρβαση προκλήσεων και την εκτόνωση των συγκρούσεων. Η συναισθηματική νοημοσύνη σας βοηθά να οικοδομήσετε ισχυρότερες σχέσεις,  να πετύχετε την καριέρα και τους προσωπικούς σας στόχους.

 Τα 5 “συστατικά” της Συναισθηματικής Νοημοσύνης:

Αυτοδιαχείριση 

Είστε σε θέση να ελέγξετε παρορμητικά συναισθήματα και συμπεριφορές, να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας με υγιείς τρόπους.

Όταν αγχώνεστε υπερβολικά : 

Mπορεί να χάσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και την ικανότητα να ενεργείτε προσεκτικά και κατάλληλα για την κάθε περίσταση.

Διακυβεύεται η ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά και να αξιολογείτε με ακρίβεια τα συναισθήματα, τα δικά σας και των άλλων.

 

Ενσυναίσθηση

Είναι η ικανότητα μας, να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου, μέσα από το φάσμα των δικών μας, συναισθημάτων (χωρίς να χάνουμε τη θέση μας ). Να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά τους και να χρησιμοποιούμε αυτή την κατανόηση για να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις σχέσεις μας.

Κοινωνική ευαισθητοποίηση 

Έχετε ενσυναίσθηση. Μπορείτε να κατανοήσετε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων ανθρώπων, να λάβετε συναισθηματικές ενδείξεις.

Η κοινωνική επίγνωση σάς δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζετε και να ερμηνεύετε τα κυρίως μη λεκτικά στοιχεία που χρησιμοποιούν συνεχώς οι άλλοι για να επικοινωνούν μαζί σας. Αυτές οι ενδείξεις σας ενημερώνουν πώς νιώθουν πραγματικά οι άλλοι, πώς αλλάζει η συναισθηματική τους κατάσταση από στιγμή σε στιγμή και τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς.

 

Το να δίνεις προσοχή στους άλλους δεν μειώνει τη δική σου αυτογνωσία. Επενδύοντας τον χρόνο και την προσπάθεια για να δώσετε πραγματικά προσοχή στους άλλους, θα αποκτήσετε πραγματικά μια εικόνα για τη δική σας συναισθηματική κατάσταση καθώς και για τις αξίες και τις πεποιθήσεις σας. 

 Διαχείριση σχέσεων 

Γνωρίζετε πώς να αναπτύσσετε και να διατηρείτε καλές σχέσεις, να επικοινωνείτε καθαρά, να εμπνέετε και να επηρεάζετε τους άλλους, να εργάζεστε καλά σε μια ομάδα και να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις.

Η καλή συνεργασία με άλλους είναι μια διαδικασία που ξεκινά με τη συναισθηματική επίγνωση και την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τι βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι.

Ακόμη κι όταν κάποιος δεν μιλάει, συνεχίζει να επικοινωνεί μη λεκτικά.Έτσι τα μη λεκτικά κομμάτια της επικοινωνίας (εκφράσεις του προσώπου, στάσεις του σώματος, κινήσεις των χεριών κλπ) είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντικά από τα λεκτικά μηνυμάτων που στέλνετε σε άλλους μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη βελτίωση των σχέσεών σας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι μια πύλη προς μια ισορροπημένη ζωή.Ποτέ μην υποτιμάτε την δύναμη μιας μικρής πράξης και των συναισθημάτων. Μια μικρή, ανεπαίσθητη πράξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, όπως και τη δική σας ζωή.Όταν  είμαστε αρκετά ταπεινοί αναγνωρίζουμε, ότι δεν είμαστε καλύτεροι από οποιονδήποτε  άλλον άνθρωπο. Είναι σοφό να γνωρίζουμε ότι είμαστε άπλα διαφορετικοί, από τους υπόλοιπους.

ΠΗΓΕΣ

https://art-therapy.center/ti-einai-i-synaisthimatiki-noimosyni-k/https://www.helpguide.org/articles/mental-health/emotional-intelligence-eq.htm

Up
d
Καλώς ήρθατε στο Vivant

Στο κέντρο αισθητικής Vivant, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες παραδοσιακές και πολυτελείς θεραπείες προσώπου και σώματος που θα σας χαρίσουν χαλάρωση, ευεξία και ζωντάνια εκ των έσω, με μια ολιστική προσέγγιση και σεβασμό απέναντι στο ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες σας. Για τη φροντίδα και την περιποίησή σας χρησιμοποιούμε τα πιο φυσικά και εκλεκτά υλικά ανά τον κόσμο.

Monday to Friday 10:00-22:00 hrs
Saturday 10:00-22:00 hrs
Sunday 10:00-22.00 hrs