Ο ύπνος είναι μία φυσιολογική διαδικασία απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Η σημασία του καλού ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό έχει γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο που στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τον ύπνο ως μία μορφή επικοινωνίας με τους θεούς.
Ποια είναι η σχέση ύπνου και ψυχικής υγείας;
Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου που δείχνουν τι συμβαίνει όταν κοιμάστε υποδηλώνουν ότι ο καλός ύπνος βοηθά στην οικοδόμηση ψυχικής και συναισθηματικής ανθεκτικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο επαρκής ύπνος, ειδικά ο ύπνος με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM), βοηθά τον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται συναισθηματικές πληροφορίες. Φαίνεται ότι η έλλειψη ύπνου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την επεξεργασία θετικού συναισθηματικού περιεχομένου. Η έλλειψη ύπνου καθιστά επίσης πιο δύσκολη τη χρήση των τμημάτων του εγκεφάλου σας που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και τη συναισθηματική σας αντιδραστικότητα, τα οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται με καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Ποιες παθήσεις ψυχικής υγείας συνδέονται με τον κακό ύπνο;
Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, τη διπολική διαταραχή, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα ( ΔΕΠΥ), την ψύχωση.
Κατάθλιψη
Η αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Και λειτουργεί και αντίστροφα, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία .
Ανησυχία
Τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν έως και το 75% των ανθρώπων που εμφανίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή . Σε μικρότερο βαθμό, επηρεάζουν επίσης άτομα με άλλες αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή πανικού , η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και οι φοβίες .
Διπολική διαταραχή
Μεταξύ 70-99% των ατόμων με διπολική διαταραχή βιώνουν αϋπνία ή δυσκολίες ύπνου κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου.
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα ( ΔΕΠΥ)
Οι διαταραχές ύπνου είναι κοινές σε όλες τις ηλικίες των ανθρώπων που εμφανίζουν ΔΕΠΥ. Τα παιδιά με αυτές τις διαταραχές ύπνου μπορεί να γίνουν υπερκινητικά, απρόσεκτα και συναισθηματικά ασταθή.
Ψύχωση
Η παράνοια και η ψύχωση μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο.
Οι ανάγκες ύπνου στον άνθρωπο ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και την ηλικία
Ποιά είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου;
Ο ύπνος θεωρείται επαρκής όταν δεν υπάρχει υπνηλία ή δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος 6-7 ώρες κάθε βράδυ σχετίζεται με τη μακροζωία και την καρδιακή υγεία στους ανθρώπους.
Απαραίτητες ώρες ύπνου ανά ηλικιακή κατηγορία
Ηλικία Απαραίτητες ώρες
0-3 Μηνών 14 με 17 ώρες
4-11 Μηνών 12 με 15 ώρες
1-2 Ετών 11 με 14 ώρες
3-4 Ετών 10 με 13 ώρες
5-12 Ετών 9 με 11 ώρες
13-17 Ετών 8 με 10 ώρες
18-64 Ετών 7 με 9 ώρες
65 ετών και άνω 7 με 8 ώρες
Η σημασία του ύπνου στη ζωή μας
Ένας καλός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης και της μάθησης, στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός κατά την παιδική και εφηβική ηλικία συμβάλει στην ανάπτυξη του παιδιού, γιατί κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη.Επομένως ας αφήσουμε πίσω τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και ας αφεθούμε στον λυτρωτικό ύπνο.Τα πάντα με μετρο φυσικά.
<<Τόσο ο ύπνος όσο και η αγρύπνια, αν ξεπερνούν το μέτρο σημαίνουν ασθένεια>>
Ιπποκράτης
Πηγές :
http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/G00-G99/G40-G47/G47-/G47.0, sleep–med.gr
https://www.healthnavigator.org.nz/healthy-living/s/sleep-and-mental-health/