Στρες εναντίον άγχους – Η γνώση της διαφοράς είναι κρίσιμη για την υγεία σας. Ο όρος “άγχος” προέρχεται από το ρήμα “άγχω” που σημαίνει “σφίγγω το λαιμό” (από εκεί προέρχονται και οι λέξεις “αγχόνη” και “απαγχονισμός”). Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν στρες και άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ανάλογα με το επίπεδο σοβαρότητας, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής κάποιου. Παρόλο που το στρες και το άγχος μοιράζονται πολλά από τα ίδια συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα –ανησυχία, ένταση, πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση και απώλεια ύπνου– έχουν πολύ διαφορετική προέλευση.
Οι αιτίες του άγχους είναι εξωτερικές και εσωτερικές
Γενικά, το άγχος είναι η ειδική αντίδραση ενός ατόμου στο στρες. Μια απάντηση σε μια << εξωτερική αιτία>>.Οι συνηθέστερες εξωτερικές αιτίες άγχους είναι οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, οι απαιτητικές διαπροσωπικές σχέσεις, οι οικογενειακές ευθύνες, οι οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα. Μπορεί όμως να προέρχεται και από εμάς τους ίδιους, όταν ανησυχούμε υπερβολικά για κάτι που μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί, ή έχουμε παράλογες και απαισιόδοξες σκέψεις για τη ζωή. Οι συχνότερες <<εσωτερικές αιτίες>> του άγχους είναι η απαισιοδοξία, η αδυναμία να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα, η άκαμπτη σκέψη, η έλλειψη ευελιξίας, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και η τελειομανία. Το άγχος χαρακτηρίζεται συνήθως από ένα « επίμονο αίσθημα φόβου ή τρόμου » σε καταστάσεις που δεν είναι πραγματικά απειλητικές. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να κλιμακωθεί σε αγχώδη διαταραχή.
8 τρόποι αντιμετώπισης τους στρες
1.Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για την ημέρα, την εβδομάδα και τον μήνα μας.
Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε τον έλεγχο της στιγμής, αλλά και των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών μας.
2.Δοκιμάζουμε τεχνικές χαλάρωσης.
Τέτοιες τεχνικές είναι ο διαλογισμός και η γιόγκα . Μπορούν να μειώσουν τα καθημερινά επίπεδα άγχους και να ενισχύσουν τα συναισθήματα χαράς και γαλήνης. Μας βοηθούν να παραμένουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι σε συνθήκες στρες.
3.Ασκούμαστε.
Δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
4.Προσέχουμε τη διατροφή μας.
Η κατανάλωση επεξεργασμένου και γρήγορου φαγητού, λιπαρών και ζαχαρούχων σνακ, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του στρες. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείρισή του.
5.Ξεκουραζόμαστε.
Για να είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε καθαρά και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το στρες που νιώθουμε, είναι σημαντικό να εξοικονομούμε λίγα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας για χαλάρωση. Επιπλέον, επισπεύδουμε τη χαλάρωσή μας με ένα ζεστό αφέψημα με χαμομήλι ή βαλεριάνα – βότανα τα οποία φημίζονται για τη θετική τους επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.
6.Συναναστρεφόμαστε με αγαπημένα άτομα.
Αυτά τα άτομα είναι εκείνα που μας κρατούν ήρεμους και μας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Η επικοινωνία με φίλους, όταν βρισκόμαστε σε ένταση, μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ορμονών που καταπραΰνουν το νευρικό μας σύστημα και μας ανακουφίζουν από το άγχος.
7.Προγραμματίζουμε ένα μασάζ.
Το μασάζ αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του στρες, καθώς μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας. Αυξάνει τη θερμοκρασία στο σώμα και προάγει τη χαλάρωση. Όταν το σώμα χαλαρώνει, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται και δημιουργεί αισθήματα ευφορίας, γαλήνης και ασφάλειας.
8.Στο τέλος κάθε ημέρας αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι έχουμε πετύχει. Κρατάμε θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για όλα τα ευχάριστα που συμβαίνουν στη ζωή μας.
Η ευτυχία κρύβεται στα μικρά και ασήμαντα και είναι δίπλα μας!!
Πηγές
https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-symptoms-signs-and-causes.htm https://www.mentalhealthfirstaid.org/external/2018/06/stress-vs-anxiety/